NEKAZARITZA

ELAk dio "onartezina" dela ekoizleak kobratzen duenaren eta kontsumitzaileak ordaintzen duenaren arteko aldea

2024/02/09
ELAk eta subiranotasuna defendatzen duten hainbat erakundek elikagaien prezioak jatorritik bikoiztu edo hirukoiztu egiten direla salatu dute: letxuga batek bikoitza balio du eta untxiak hirukoitza. Elikagaien ekoizleei gutxi ordaintzen zaiela diote, eta merkaturatze kateek, berriz, prezioak puzten dituztela, eta horretan bitartekari direnei irabaziak ematen dizkietela. "Horren ondorioz, kontsumitzaileei elikagaiak ekoizten dituztenek baino askoz prezio handiagoak kobratzen zaizkie", ondorioztatu dute. Azpimarratu dute elikagaien prezioek zuzenak izan behar dutela. "Horrek esan nahi du ekoizten dituztenek produkzio prezioak marjina jakin batekin estaltzen dituzten diru sarrerak izatea, eta kontsumitzen dituztenek arrazoizko prezioan erosi ahal izatea elikagai osasungarriak. Gaur egun ez da hori gertatzen", deitoratu dute.

Eusko Jaurlaritzaren eta Nafarroako Gobernuaren datuek agerian uzten dute jatorrian ordaindutako prezioaren eta helmugan kobratzen denaren aldea nolakoa den. Hala, letxuga bat 0,22 euroan ordaintzen da jatorrian Nafarroan, eta batez beste 0,92an saltzen da (BEZik gabe); 3,14 aldiz gehiago. EAEn prezioa 0,36 da jatorrian eta 1,04 amaieran; 2,88 aldiz gehiago.

Abeltzaintzan ere fenomeno bera gertatzen da. Adibidez, EAEn untxiaren prezioa ia hirukoiztu egin da (kiloa 2,80 eurotik 8,14 eurora igaro da). Txahalarekin gertatzen dena ere deigarriak da. Nafarroak Adierazpen Geografiko Babestua (AGB) duten txahala eta txahala bereizten ditu. Bada, jatorrian gauza bera ordaintzen da (kilo bakoitzeko 5,39 euro txahala eta 5,37 euro AGBrekin), baina helmugan ia 3 euro gehiago kobratzen da kiloa AGBdun txahalagatik (13,61 euro) gabe baino (10,80 euro).